21 ideja za kuhinjski otok sa sjedalima i spremištem

21 ideja za kuhinjski otok sa sjedalima i spremištem

Ako je kuhinja glavno središte vaše kuće gdje se svi okupljaju kako bi kuhali, jeli, razgovarali, pa čak i radili nešto ili gledali televiziju, onda je kuhinjski otok srce tog središta. Vaš kuhinjski otok ne bi trebao biti samo lijep, već bi trebao biti i funkcionalan.

Kuhinjski otoci dolaze u različitim izvedbama i veličinama, tako da odgovaraju svakoj vrsti prostora, bilo da se radi o seoskoj kuhinji ili modernoj kuhinji. Zaokružili smo nekoliko ideja i dizajna kuhinjskih otoka koji će vas inspirirati, bez obzira na vaš budžet ili prostor, zajedno sa stručnim savjetima dizajnera.

Ideje za kuhinjski otok

Otok kuhinje prilagođen obiteljima

Laure Joliet

Ovaj dizajn kuhinjskog otoka ima na umu i djecu, tako da može biti mjesto za druženje cijele obitelji.

“Dodao sam susjedni prostor za sjedenje za malu djecu svojih klijenata kako bi mogli imati mjesto u blizini glavnog otoka i kuhinjske radnje, a da njihovi roditelji ne brinu hoće li se srušiti s visokog stolca”, kaže dizajnerica Amy Sklar. Izvrstan je i za zabavu—za ležerne obroke, svi se mogu okupiti i jesti na otoku—djeca i njihovi prijatelji čak imaju svoje posebno mjesto.

Ovu ideju možete provesti u vlastitoj kući ako imate dovoljno prostora da dodate mali drveni stol i stolice za djecu. Mogu se ukloniti kada mališani odrastu i mogu upravljati barskim stolicama.

Prostrani kuhinjski otok

Sarah Sweeney

Nekim kuhinjama nedostaje površinskog prostora za pripremu i rezanje hrane, držanje redovito korištenih sastojaka nadohvat ruke i tanjura—sve u isto vrijeme. Veliki kuhinjski otok bez ugrađenog sudopera ili ploče za kuhanje pruža gomilu dodatnog radnog prostora, olakšavajući sve gore navedeno i više.

“Ovo čini dovoljno prostora za pripremu za vlasnika kuće na dvostrukom kvarcnom pultu, kao i puno prostora za pohranu ispod pulta na prednjoj i stražnjoj strani otoka”, kaže dizajnerica Jaclyn Joslin iz Coveted Home. “Ovdje se obično doručkuje i to je uobičajeno mjesto za druženje dok se priprema večera, a utičnice na oba kraja otoka olakšavaju uključivanje blendera, miksera ili punjača za telefon.”

Čak i ako nemate masivni kuhinjski otok kao što je ovaj, držite ga podalje od bilo kakvih predmeta kako bi bilo dovoljno mjesta za posao. Iskoristite svoj drugi radni prostor, objesite košare na strop ili kuke na zidu za držanje kuhinjskih predmeta.

Kuhinjski otok s dvostrukim sudoperom

Fotografija Meghan Bob

Zapanjujuće djelo ove moderne seoske kuhinje je njen masivni kuhinjski otok s dva sudopera. Jedan se može koristiti za pripremu obroka, dok se drugi može koristiti za pranje suđa—plus tu je i ormarić ispod za jednostavno spremanje.

“Donijeli smo ideju o komadima namještaja kao funkciji kako bismo dodali interes prostoru”, kaže Steven Cooper iz Cooper Pacific Kitchens, koji je dizajnirao prostor s vlasnicom kuće i dizajnericom interijera Rebeccom Foster. “Završni dio otoka je dimljena hrastovina s 4 inča debelom radnom površinom od nasumičnih blokova oraha.”

A tko ne voli kuhinjske otoke sa sjedalima? Druga strana otoka ima dovoljno prostora za pultom i sjedećih mjesta za okupljanje obitelji za ležernim obrokom tijekom tjedna.

Seoska kuća Kuhinjski otok

John Hall

Koristite kuhinjski stol kao stalak za otok ako ga nemate ugrađen.

“Za viktorijansku seosku kuću u Westchesteru, New York, umjesto tipičnog kuhinjskog otoka, koristili smo starinski radni stol”, kaže dizajner Young Huh. “Klijent voli puno peći, a radni stol je savršene visine za miješenje tijesta, koji je malo niži od radnih ploča, ali viši od tipičnog stola.”

Rustikalni izgled kuhinjskog otoka također dodaje malo topline prostoru. Stol vam daje pomični kuhinjski otok, tako da možete preuređivati ​​prostor kada je potrebno, što je korisno u malom prostoru.

Mali kuhinjski otok

Dok su masivni kuhinjski otoci bili norma, možete uključiti otok u malu kuhinju – poput ovog malenog otoka za dvoje.

Kuhinjski otok od nehrđajućeg čelika

Thomas Kuoh

S puno nehrđajućeg čelika u jednoj prostoriji, ponekad se može činiti hladnom ili nedovoljno domaćom. Ova posebna kuhinja uravnotežena je s drvenim otvorenim policama i bijelim ormarićima i podzemnim pločicama.

“Integriranje ploče od nehrđajućeg čelika izravno u posudu sudopera dodaje šik bešavni izgled inače industrijskom materijalu”, kaže dizajnerica Emilie Munroe iz Studija Munroe. “Reflektivna priroda čelika zrači svjetlom po prostoriji, čineći prostor lakšim i svjetlijim. Da ne spominjem da je čelik super funkcionalan.” Ovaj dizajn kuhinjskog otoka također ima pametan hladnjak za vino ispod, pružajući luksuzan detalj.

Glamurozni kuhinjski otok

Fotografija Mary Costa

Ako je vaša kuhinja prostor za okupljanje, neka kuhinjski otok bude središnji dio.

“Ovaj otok služi kao glavna žarišna točka ne samo za kuhinju, već služi i kao zajednički prostor u domu zahvaljujući svom modernom otvorenom tlocrtu”, kaže dizajnerica Caitlin Murray iz Black Lacquer Designa.

“Zbog vidljivosti, želio sam da se otok čita skulpturalno – gotovo kao vrhunski komad namještaja. Odabrali smo brušeni mramor Nero Marquina iz Ann Sacks Tile & Stone i dizajn vodopada kako bismo postigli tu estetiku. Jednostavno se osjeća tako luksuzno!” Kako biste dovršili izgled, moderni kuhinjski otočni stolci u zlatnim tonovima pružaju stilsko mjesto za sjesti.

Kuhinjski otok zatvorenog skladišta

Ovaj prostrani kuhinjski otok ima ladice i košare kako bi sve bilo uredno pospremljeno.

Šareni kuhinjski otok

Lesley Unruh

Nemojte se bojati dodati boju svojoj kuhinji.

“Naša kuhinja u New Yorku okrenuta je prema stražnjoj strani zgrade i gotovo da nema prirodnog svjetla”, kaže Kate Rheinstein Brodsky iz KRB-a. “Htio sam ga učiniti veselim i funkcionalnim budući da imamo tri djevojčice i tamo provodimo puno vremena. Visoki stol u sredini prekriven je brušenim Danby mramorom kako bi se razbio izgled pultova od nehrđajućeg čelika i dao nam protuprostor otoka bez vizualne težine.”

Stol koji se koristi kao prijenosni kuhinjski otok ima mnoge namjene – može dodati dodatni prostor za blagovanje ako ga trebate prenijeti u drugu sobu kada imate goste za praznike ili druge posebne prilike.

Showcase Kitchen Island

Pločice mogu biti prekrasan dodatak otoku—i pomoći da postanu ukrasni središnji dio kuhinje.

Višenamjenski kuhinjski otok

Fotografija Mary Costa

Iskoristite središnji dio svoje kuhinje—nije samo za pripremu ili posluživanje hrane.

Za ovu kuhinju dizajnerica Jessica McClendon iz Glamour Nesta kaže da je funkcija bila glavni cilj. “Vlasnici kuće znali su da otok neće biti samo središte kuhinje za kuhanje i jelo, već i za domaće zadaće, račune, dopuštenja i još mnogo toga, pa smo odabrali ultra izdržljiv Caesarstone kvarc za radnu plohu”, kaže ona. “Stvorili smo neku vrstu ‘ladice za smeće’ dodajući ladice na prednji dio otoka za držanje zaliha. Dodali smo i skriveni ormarić za pohranu na otoku za skladištenje predmeta koji se ne koriste toliko.”

Klasični kuhinjski otok

Gray Crawford

Ako ste sretnik što imate veliku kuhinju, pretvorite je u “komandni centar” kuće, gdje se odvijaju sve radnje, od kuhanja preko druženja do obavljanja poslova na prijenosnom računalu.

“Razmjer sobe omogućio nam je da imamo preveliki otok u sredini sobe s pristupom smočnici i hladnjacima, štednjaku i sudoperu”, kaže dizajner Jeff Andrews. “Ima dovoljno mjesta za pripremu obroka, međuobrok i domaću zadaću odjednom.” Ovaj kuhinjski otok postaje višenamjenski prostor oko kojeg se svi mogu okupiti, što omogućuje opuštenije obiteljsko vrijeme.

Mini-hladnjak Kuhinjski otok

Uključivanje zasebnog malog hladnjaka ispod kuhinjskog otoka olakšava djeci da zgrabe piće ili grickalice—ili ga napravite kao hladnjak za vino za pravilno čuvanje berba.

Radni stol Kuhinjski otok

Katie Newburn

Ovaj kuhinjski otok idealan je za ozbiljne kuhare koji većinu vremena provode usavršavajući nove recepte u kuhinji. U ovoj vinskoj seoskoj kuhinji zvijezda prostora je radni stol MARCH s policama od hrastovine od letvica i čistih linija.

“Kombinacijom linija i lakoće kuhinjskog stola s alatima i spremištem, naši radni stolovi predstavljaju alternativu monolitnom kuhinjskom otoku”, kaže Sam Hamilton, vlasnik MARCH, trgovine za dizajn doma u San Franciscu. “Oni su dizajnirani da dobro funkcioniraju u tradicionalnim i suvremenim kuhinjama, kao iu otvorenim životnim prostorima.”

Slična ideja za manji prostor bio bi mobilni kuhinjski otok s kotačima i puno otvorenih polica.

Long Kitchen Island

Adam Albright

Kuhinja sa zahtjevnim rasporedom zahtijeva malo kreativnosti – morat ćete razmisliti o tome kako biste je željeli iskoristiti.

“Ovo je duga, ali uska kuhinja, a otok je dug gotovo 10 stopa”, kaže dizajnerica Amanda Reynal. “Jedan kraj pruža dodatnu pripremnu površinu za kuhanje budući da se nalazi odmah uz štednjak i ima dasku za rezanje i smeće neposredno ispod. Drugi kraj se izrezuje i postaje šest inča širi sa stolicama na kraju i sa strane gdje se ljudi mogu okupiti doručak.” Ispod ima mjesta za perilicu posuđa i mnoštvo ormarića za spremanje posuđa ili posuđa.

Višeslojni otok

Rustikalna bijela fotografija

Povišeni otok dijeli dio tako da se jedan može koristiti za čišćenje ili kuhanje, a drugi za blagovanje.

“Budući da se ovaj otok nalazi u prostoru koji se otvara prema ostatku doma, važno je da vlasnik kuće ima mogućnost sakriti nered na radnim pločama”, kaže dizajner James Wheeler iz J. Wheeler Designs. “Da bismo to učinili, podigli smo dio otoka kako bismo stvorili radnu ploču visine šanka. Stupovi od nehrđajućeg čelika stapaju se s uređajima, stvarajući mjesto za provođenje električne energije od temelja kroz otok, umjesto da imamo utičnice vrh otoka.”

Otok jednostavnog skladištenja

Kütchenhaus


Police na izvlačenje na ovom kuhinjskom otoku Kütchenhaus nude mnogo prostora za pohranu osnovnih kuhinjskih potrepština—i olakšavaju dohvat stvari straga. (A mi volimo nježno zelenu nijansu.)

Kuhinjski otok jedinstvenog oblika

Preskočite tipični kvadratni ili pravokutni otok i odaberite jedinstveni oblik. To može biti posebno korisno u kuhinji neobičnog oblika.

Display Island

Life Kitchens


Vaš otok može poslužiti kao izlog stvari koje volite—kao što je prekrasna izložba kuharica na ovom otoku Life Kitchens.

Otok s više površina

Korištenjem različitih materijala na različitim dijelovima otoka stvaraju se dijelovi za pripremu u odnosu na objedovanje.

Kuhinjski otok u obliku slova L

Otok u obliku slova L može vam omogućiti da jednostavno koristite različite dijelove za različite zadatke (kao ovaj, s pločom za kuhanje i štednjakom).

Kako dodati kuhinjski otok u svoj dom

Dodavanje kuhinjskog otoka ne mora biti trošak proračuna niti zahtijevati veliko renoviranje. Evo kako to učiniti.

Razmislite o kolicima

Ako je novac problem – renoviranje kuhinje je ipak skupo – ali prostor je već otvoren, nestalni otok ili kolica mogu biti pristupačan način bez renoviranja da dobijete dodatni prostor za radnu površinu i spremište.

Za kuhinju kojoj nedostaje puno kvadrata, možete se odlučiti za kotrljajuća kolica za pohranu koja služe i kao kuhinjski otok ili male kuhinjske otoke—oni mogu dodati dodatnu površinu i prostor za pohranu bez zauzimanja više dragocjenog prostora.

Neka vaš otok naporno radi

Za veće sobe možete se odlučiti za kuhinjski otok koji može primiti sjedenje, poput alata za bar, kako biste ga učinili višenamjenskim prostorom i dodali još jedno mjesto za objed. U prostorima otvorenog koncepta gdje kuhinja gleda na dnevnu sobu ili blagovaonicu, kuhinjski otok može poslužiti kao suptilni razdjelnik prostora koji označava gdje jedan dio prostorije završava, a drugi počinje.

Recommended Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)