Može li vam jabučni ocat pomoći da smršavite?

Može li vam jabučni ocat pomoći da smršavite?

Uključujemo proizvode za koje smatramo da su korisni našim čitateljima. Ako kupujete putem poveznica na ovoj stranici, možemo zaraditi malu proviziju ili drugu opipljivu korist. Wellos i Healthline Media u vlasništvu su RVO Health. Evo našeg procesa.

Healthline prikazuje samo brendove i proizvode iza kojih stojimo.

Naš tim temeljito istražuje i ocjenjuje preporuke koje dajemo na našoj stranici. Kako bismo utvrdili da su se proizvođači proizvoda pridržavali standarda sigurnosti i učinkovitosti, mi:

  • Procijenite sastojke i sastav: Imaju li oni potencijal uzrokovati štetu?
  • Provjerite sve zdravstvene tvrdnje: Slažu li se s trenutačnim znanstvenim dokazima?
  • Procijenite marku: Posluje li s integritetom i pridržava li se najboljih praksi u industriji?

Provodimo istraživanje kako biste mogli pronaći pouzdane proizvode za svoje zdravlje i dobrobit.

Nedostaju istraživanja koja pokazuju da jabučni ocat može pomoći u suzbijanju apetita, što znači da nije jasno može li njegova konzumacija dovesti do gubitka težine. Može imati neke druge zdravstvene prednosti, iako prevelika količina može uzrokovati nuspojave.

Jabučni ocat već se tisućama godina koristi kao tonik za zdravlje. Može li vam dodavanje jabučnog octa u prehranu također pomoći u mršavljenju?

Ovaj članak istražuje vezu između jabučnog octa, mršavljenja i drugih potencijalnih zdravstvenih prednosti. Također pruža savjete o uključivanju jabučnog octa u vašu prehranu.

Jabučni ocat je napravio u dvostupanjskom procesu fermentacije.

Prvo se jabuke izrežu ili zgnječe i pomiješaju s kvascem kako bi se njihov šećer pretvorio u alkohol. Drugo, dodaju se bakterije da fermentiraju alkohol u octenu kiselinu.

Tradicionalna proizvodnja jabučnog octa traje oko mjesec dana, iako neki proizvođači dramatično ubrzavaju proces tako da traje samo jedan dan.

Octena kiselina je glavna aktivna komponenta jabučnog octa.

Također poznat kao etanska kiselina, to je organski spoj s kiselim okusom i jakim mirisom. Izraz “octeni” dolazi od “acetum”, latinske riječi za ocat.

Octena kiselina je kratkolančana masna kiselina koja se u vašem tijelu otapa u acetat i vodik.

Oko 5-6% jabučnog octa sastoji se od octene kiseline. Također sadrži vodu i tragove drugih kiselina, poput jabučne kiseline. Jedna supena kašika (žlica), odn 15 mililitara (mL), sadrži oko 3 kalorije i praktički nema ugljikohidrata.

Nekoliko je studija pokazalo da jabučni ocat može pospješiti osjećaj sitosti, što može smanjiti unos kalorija. Međutim, dokazi su nedosljedni i potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila ova tvrdnja.

U meta-analiza iz 2022 koja je proučavala sedam studija, samo 4 od 6 kratkoročnih studija pokazalo je da jabučni ocat smanjuje apetit. Nijedna od dugoročnih studija nije došla do ovog rezultata.

Osim toga, one kratkoročne studije koje su pokazale učinak suzbijanja apetita koristile su ocat koji sadrži najmanje 24,6 milimola po litri (mmol/L) octene kiseline. Ne postoji jamstvo da će ocat koji kupite imati točnu koncentraciju, niti postoji jamstvo da će učinak biti isti u drugim koncentracijama.

Dodatni dokazi sugerirajući da jabučni ocat može usporiti brzinu kojom hrana napušta vaš želudac također je otkriveno da sadrži niz različitih vrsta pristranosti, što ukazuje da rezultati možda nisu pouzdani.

Osim toga, neki ljudi mogu imati stanje zbog kojeg je jabučni ocat štetan.

Gastropareza ili odgođeno pražnjenje želuca česta je komplikacija dijabetesa tipa 1. Usklađivanje inzulina s unosom hrane postaje izazov jer je teško predvidjeti koliko će vremena trebati da poraste šećer u krvi nakon obroka.

Budući da jabučni ocat ima prikazano kako biste produžili vrijeme zadržavanja hrane u želucu, uzimanje hrane uz obroke moglo bi pogoršati gastroparezu.

Nije jasno može li jabučni ocat utjecati na težinu i tjelesnu masnoću, jer postoji samo jedna studija koja to sugerira, a njezini nalazi nisu ponovljeni.

Kliničko ispitivanje iz 2018. godine uključilo je 39 sudionika na dijetama s ograničenim unosom kalorija, a oni koji su konzumirali oko 2 žlice (30 mL) jabučnog octa dnevno tijekom 12 tjedana izgubili su znatno više težine i tjelesne masnoće od sudionika koji nisu konzumirali jabučni ocat.

Prema ovoj studiji, dodavanje 1 ili 2 žlice jabučnog octa u vašu prehranu može vam pomoći da smršavite. Također može smanjiti postotak tjelesne masti, pomoći vam da izgubite salo na trbuhu i smanjiti trigliceride u krvi.

Međutim, svi su sudionici bili ili pretili ili su živjeli s pretilošću na temelju indeksa tjelesne mase (BMI) i znali su da piju ocat. To znači da nije bilo usporedbe između kontrolne i placebo skupine. Studija također nije uzela u obzir druge čimbenike koji utječu na gubitak težine, poput prehrane ili tjelovježbe.

Saznajte više o tome kako funkcioniraju klinička ispitivanja.

Osim što potiče gubitak težine i masnoće, jabučni ocat može imati još nekoliko prednosti:

  • Smanjuje šećer u krvi i inzulin: Kada se konzumira uz obrok bogat ugljikohidratima, jabučni ocat je prikazano značajno sniziti razinu šećera u krvi i inzulina nakon jela.
  • Poboljšava osjetljivost na inzulin: Istraživanja pokazuju da konzumiranje octa uz obrok bogat ugljikohidratima može pomoći u poboljšanju inzulinska osjetljivost.
  • Snižava šećer u krvi natašte: Istraživanja su otkrila povezanost između konzumiranja jabučnog octa i značajnog sniženja glukoze u krvi natašte i glikiranog hemoglobina.
  • Smanjuje razinu kolesterola: A Pregled istraživanja 2021 devet kliničkih ispitivanja pokazalo je da jabučni ocat smanjuje ukupni kolesterol i trigliceride.
  • Ubija štetne bakterije i viruse: In vitro istraživanje pokazuje da bi jabučni ocat mogao biti snažan borac protiv E coli i S. aureus bakterije kao i rezistentna Escherichia coli (ponovno. coli) i Staphylococcus aureus otporan na meticilin (MRSA).

Postoji nekoliko načina da uključite jabučni ocat u svoju prehranu, iako nema dovoljno dokaza koji bi sugerirali da vam njegova konzumacija može pomoći pri mršavljenju.

Jednostavan način je koristiti ga s maslinovim uljem kao preljev za salatu. Posebno je ukusan s lisnatim povrćem, krastavcima i rajčicama.

Može se koristiti i za kiseljenje povrća ili ga jednostavno umiješati u vodu i piti.

Količina jabučnog octa koja se koristi za mršavljenje je 1-2 žlice (15-30 ml) dnevno, pomiješano s vodom.

Najbolje ga je podijeliti u 2-3 doze tijekom dana, a možda je najbolje popiti ga prije jela.

Uzimanje više od toga se ne preporučuje zbog potencijalno štetnih učinaka pri većim dozama, kao što su interakcije lijekova ili erozija zubne cakline. Također je najbolje za početak 1 žličica (5 mL) da vidim kako to podnosite.

Važno je pomiješati jabučni ocat s vodom. Nerazrijeđeni ocat može opeći unutrašnjost usta i jednjaka.

Iako se uzimanje jabučnog octa u obliku tableta može činiti korisnim, dolazi s potencijalno velikim rizicima, uključujući mogućnost opeklina jednjaka.

Saznajte više o 7 nuspojava previše jabučnog octa.

Spaljuje li jabučni ocat stvarno salo na trbuhu?

Ograničeno je istraživanje koje podupire korištenje jabučnog octa za mršavljenje i opći gubitak tjelesne masnoće, a trenutno nema dokaza da vam može pomoći u gubitku trbušne masnoće. Trenutno je u tijeku jedno kliničko ispitivanje na ovo pitanje.

Koliko jabučnog octa trebam piti da smršam?

Preporuča se oko 1-2 žlice (15-30 mL) jabučnog octa dnevno kako bi se postigli potpuni efekti mršavljenja. Za najbolje rezultate pomiješajte ga s vodom i popijte.

Kako skinuti salo sa trbuha u 2 tjedna?

Teško je brzo izgubiti salo na trbuhu, niti je to nužno održivo. Najbolji način da smršavite je da to činite polako uz tjelovježbu i uravnoteženu prehranu. Osim toga, možete isprobati jedan od ovih 18 učinkovitih savjeta za gubitak sala na trbuhu (potkrijepljenih znanošću).

Što se događa ako pijem jabučni ocat svaki dan?

Konzumacija malo jabučnog cidera dnevno nije štetna i može imati pozitivne zdravstvene koristi, ali budite svjesni nekih potencijalnih nuspojava, kao što su problemi s probavom, mučnina i erozija zubne cakline. Također, recite svom liječniku ako uzimate bilo kakve lijekove kako biste bili sigurni da nema negativnih interakcija.

Općenito, 1-2 žlice ili 15-30 mililitara s vodom ili hranom, što je količina koja se preporučuje za blagotvorno djelovanje na mršavljenje, smatra se u redu za konzumaciju svaki dan.

Konzumacija umjerene količine jabučnog octa može potaknuti gubitak težine, ali dokazi sugeriraju da je to nedovoljno. Međutim, istraživanja pokazuju da može imati niz drugih zdravstvenih prednosti.

Druge vrste octa mogu pružiti slične prednosti, iako učinak octa može varirati ovisno o specifičnom sadržaju octene kiseline.

Recommended Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)