7 najboljih čajeva za mršavljenje, prema mišljenju dijetetičara

7 najboljih čajeva za mršavljenje, prema mišljenju dijetetičara

Ako ste se pitali želite li dodati čaj u svoju dnevnu rutinu kako biste pomogli u mršavljenju, možda ste na tragu nečemu. Određeni čajevi ne samo da pružaju utješno i hidratizirajuće iskustvo, već vam mogu dati i prednost u vašem putu mršavljenja, osobito ako je to dio uravnotežene i zdrave prehrane.

Osim što može pomoći u regulaciji tjelesne težine, čaj je prepun antioksidansa i spojeva koji mogu podržati cjelokupno zdravlje, smanjiti upalu i čak smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Bilo da ste ljubitelj zelenih, crnih ili biljnih vrsta čaja, uključivanje čaja u vaš dan može biti ugodna i korisna navika.

Ovdje su čajevi koji bi mogli pomoći vašem putu mršavljenja.

kuppa_rock / Getty Images


Zeleni čaj je bogat antioksidansima poznatim kao katehini. Epigalokatehin galat (EGCG) je najistaknutiji od ovih antioksidansa. Istraživanja sugeriraju da ovi katehini mogu podržati zdrav metabolizam i povećati učinkovitost vašeg tijela u sagorijevanju masti, potencijalno smanjujući tjelesnu masnoću, posebno u području trbuha.

Nadalje, zeleni čaj sadrži skromnu količinu kofeina, što može povećati brzinu metabolizma – brzinu kojom vaše tijelo sagorijeva kalorije. Kofein također može poboljšati oksidaciju masti, potičući tijelo da spremnije koristi masti kao izvor energije.

Anastasiia Kuznetcova / Getty Images


Crni čaj, iako manje najavljivan od zelenog čaja za mršavljenje, također nudi značajne prednosti u ovoj areni. Proces fermentacije kroz koji prolazi crni čaj povećava razinu flavonoida, osobito teaflavina i thearubigins, za koje se vjeruje da doprinose mršavljenju i smanjenju masnoće. Ovi spojevi mogu poboljšati metabolizam i pomoći u smanjenju visceralne masnoće.

Podaci su pokazali da su polifenoli crnog čaja učinkovitiji od njihovih pandana zelenog čaja kada je riječ o ostvarivanju pozitivnih učinaka na težinu.

Dok sadržaj kofeina u crnom čaju također može pridonijeti povećanju potrošnje energije, ovi složeni flavonoidi nude obećavajući put za one koji žele kontrolirati svoju težinu izborom prehrane.

vlastiti vrt / Getty Images


Oolong čaj, koji se nalazi negdje između zelenog i crnog čaja po razini oksidacije, ističe se sam po sebi po prednostima upravljanja težinom. Poznat po svom jedinstvenom procesu fermentacije, oolong čaj sadrži širok raspon polifenolnih spojeva koji mogu pridonijeti njegovoj sposobnosti mršavljenja. Vjeruje se da ove bioaktivne komponente pospješuju metabolizam masti, povećavajući sposobnost tijela da učinkovitije sagorijeva masti.

Neki podaci pokazuju da je konzumacija oolong čaja tijekom dva tjedna povećala oksidaciju masti, potencijalno pomažući ljudima da izgube težinu. Osim toga, jedno je izvješće pokazalo da je uočeno da oolong čaj smanjuje razinu šećera u krvi i inzulina, što dodatno potencijalno podupire napore za mršavljenje.

Stefan Tomić / Getty Images


Čaj od paprene metvice može biti još jedan biljni saveznik u regulaciji tjelesne težine, ali putem drugačijeg mehanizma od njegovih “pravih čajeva” koji izravno utječu na metaboličke procese, poput zelenog i crnog čaja.

Čaj od paprene metvice može pomoći u mršavljenju prvenstveno promicanjem zdravlja probavnog sustava i suzbijanjem apetita. Mentol sadržan u paprenoj metvici djeluje kao prirodni relaksant mišića, osobito u gastrointestinalnom traktu, pomaže u ublažavanju nadutosti i poboljšava probavu.

Nadalje, dokazano je da osvježavajući, okrepljujući miris paprene metvice smanjuje apetit, potencijalno dovodeći do smanjenog unosa kalorija. Dok čaj od paprene metvice možda neće izravno povećati metabolizam masti, njegova uloga u dobrobiti probave i kontroli apetita čini ga korisnim dodatkom režimu mršavljenja, nudeći umirujuću opciju bezkalorijskog napitka.

Krit iz Studija OMG / Getty Images


Čaj od đumbira može vam pomoći u mršavljenju zahvaljujući učinku na probavu i metabolizam. Đumbir, sa svojim moćnim spojevima kao što je gingerol, djeluje kao snažno protuupalno i antioksidativno sredstvo. Ova svojstva mogu pomoći u povećanju metabolizma u tijelu, što zauzvrat može dovesti do povećanog sagorijevanja kalorija.

Jedno manje istraživanje pokazalo je da je ispijanje napitka sličnog čaju od đumbira (mljeveni đumbir otopljen u vrućoj vodi) povezano sa smanjenom gladi, manjim unosom hrane i većom sitošću u usporedbi s onima koji nisu konzumirali napitak od đumbira.

mescioglu / Getty Images


Čaj od hibiskusa ima opor okus koji može djelovati kao zadovoljavajući napitak bez kalorija za one koji ne žele piti običnu vodu. Primarni spojevi pronađeni u hibiskusu, uključujući antocijanine, mogu pomoći u inhibiciji apsorpcije ugljikohidrata, moguće smanjujući utjecaj unosa kalorija iz šećera i škroba.

Jedna je recenzija pokazala da ekstrakt hibiskusa djeluje protiv pretilosti i može pomoći u smanjenju nakupljanja masti u tijelu.

Fotograf, Basak Gurbuz Derman / Getty Images


Rooibos čaj, koji potječe iz južnoafričke biljke crvenog grma, alternativa je bez kofeina koja na različite načine pomaže u mršavljenju. Sadrži jedinstvene antioksidanse, poput aspalatina, koji mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i smanjenju nakupljanja masti.

Osim toga, njegova prirodna slatkoća zadovoljava želju bez kalorija, što ga čini idealnom zamjenom za slatka pića.

Kako biste promovirali gubitak težine na siguran i održiv način, razmislite o uključivanju sljedećih savjeta u svoj stil života:

  • Usvojite uravnoteženu prehranu: Usredotočite se na konzumiranje raznovrsne hrane koja hrani vaše tijelo. Uključite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti. Obratite pozornost na veličinu porcija i pokušajte jesti svjesno, slušajući signale gladi i sitosti vašeg tijela.
  • Ostanite hidrirani: Pijenje puno vode tijekom dana može vam pomoći u kontroli apetita i podržati vaš metabolizam. Žeđ se može zamijeniti s glađu, pa bi vam hidracija mogla pomoći da izbjegnete nepotrebne grickalice.
  • Ostanite aktivni: Ciljajte najmanje 150 minuta umjerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta snažne aktivnosti svaki tjedan, sve dok je to prihvatljivo vašem liječniku. Uključivanje vježbi snage barem dva dana u tjednu također može pomoći u izgradnji mišićne mase, koja može sagorjeti više kalorija čak i u mirovanju.
  • Spavajte dovoljno: Nedostatak sna može utjecati na tjelesne hormone gladi, što dovodi do povećanog apetita i mogućeg debljanja. Ciljajte na 7-9 sati kvalitetnog sna po noći kako biste podržali svoje napore u mršavljenju.
  • Upravljajte stresom: Visoke razine stresa mogu dovesti do emocionalnog uzimanja hrane i odabira nezdrave hrane. Pronalaženje zdravih načina za upravljanje stresom, poput meditacije, joge ili vježbi dubokog disanja, može pomoći u održavanju zdrave težine.

Zapamtite, ključ uspješnog mršavljenja su strpljenje i dosljednost. Postupne, održive promjene umjesto traženja brzih rješenja polučit će bolje dugoročne rezultate.

Ako ste usredotočeni na održavanje zdrave tjelesne težine, pijenje određenih čajeva može vam pomoći u postizanju tog cilja prirodnim putem. Iako određeni čajevi mogu pridonijeti mršavljenju, važno je zapamtiti da oni nisu čarobno rješenje. Za optimalne rezultate, konzumaciju čaja treba kombinirati s drugim zdravim načinima života, poput uključivanja redovite tjelovježbe, održavanja uravnotežene prehrane i osiguravanja pravilne hidratacije.

Ako ste ljubitelj čaja, znajte da ispijanje vaše omiljene mješavine može učiniti više za vas nego jednostavno pružiti vam ugodan trenutak. Sve dok birate pravu sortu, pijenje čaja također može biti karika koja vam nedostaje u potrazi za prirodnim upravljanjem težinom.

Recommended Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)