Biljka broj 1 za smanjenje upale

Biljka broj 1 za smanjenje upale

Neke upale su neizbježne, htjeli mi to ili ne. Ako ste ikada zalupili prstom vratima ili uboli nožni prst, doživjeli ste upalu. Ova akutna upala dio je prirodnog procesa ozdravljenja tijela kada patite od ozljede (manje ili veće) ili infekcije. Ali dugotrajna kronična upala može biti štetna za vaše zdravlje.

Jason Donnelly


Mnogi čimbenici, uključujući ono što jedemo, količinu sna koju dobivamo, našu razinu stresa, pa čak i okolišne čimbenike (kao što je zrak koji udišemo) mogu doprinijeti upali tijekom vremena. Zbog toga je važno poduzeti proaktivne mjere za uključivanje raznih namirnica koje promiču zdravlje (i biljaka) koje mogu pomoći u smanjenju kronične upale. Pogledajmo pobliže zašto ružmarin je biljka broj 1 koju dijetetičari preporučuju za smanjenje upale.

Što je upala?

Kao što je već spomenuto, postoje dvije vrste upale: akutna i kronična. Dok je akutna upala kratkotrajna, kronična je upala suprotno. To je dugotrajno i, s vremenom, može izazvati pustoš po vašem zdravlju. Zapravo, jedno je istraživanje pokazalo da je kronična upala uzrok gotovo polovice smrtnih slučajeva diljem svijeta.

Kronična upala obično postoji zajedno s drugim zdravstvenim stanjima, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti, gastrointestinalnih bolesti poput Crohnove bolesti, pa čak i stanja mentalnog zdravlja poput depresije. Amber Pankonin, MS, RDN, registrirani dijetetičar i certificirani izvršni kuhar na Stirlist.com, kaže: “Važno je zapamtiti da i genetika i prehrana mogu igrati ulogu u upalama i bolestima. Postoji nekoliko studija koje mogu ukazati na to kako određene hranjive tvari poput ulja, polifenola i antioksidansa korisnih za srce mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Međutim, kronična upala povezana je s bolestima poput raka, pretilosti, srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i depresije.”

Srećom, to ne znači da morate potrošiti bogatstvo na skupe sastojke ili dodatke prehrani. Ružmarin, glavna namirnica za kuhare koja košta oko 2 do 3 dolara, može biti vaš novi najbolji prijatelj u kuhinji!

Biljka broj 1 za smanjenje upale

Ružmarin, odn Rosmarinus officinalis L., nalazi se na popisu jednog od 14 biljaka i začina koje dijetetičari preporučuju da jedete, a također je i biljka broj 1 koja pomaže smanjiti upalu. Iako njegova prekrasna zelena nijansa može očarati vaše oči (a njegova aroma i okus zasigurno će poboljšati vaša jela), ružmarin je također prepun mnoštva fitokompounda ili spojeva koji nude pozitivne zdravstvene prednosti za tijelo, poput antioksidansa.

Pankonin kaže: “Ružmarin sadrži polifenole koji mogu ispoljiti protuupalne učinke ciljanjem na različite putove uključene u upalnu reakciju. Točnije, ružmarin sadrži spojeve koji mogu suzbiti citokine koji kontroliraju upalu u tijelu. Ružmarin je također bogat antioksidansima, koji mogu pomoći neutralizirati slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres, što može poboljšati zdravlje stanica.”

Pregled iz 2020. procijenio je dostupna istraživanja o ružmarinu i njegovoj ulozi u poremećajima živčanog sustava. Znanstvenici su otkrili da ružmarinska kiselina i karnozna kiselina prisutne u ružmarinu imaju najviše ljekovitih učinaka među fenolnim spojevima. Ovi su spojevi pokazali protuupalna i antioksidativna svojstva koja su pomogla ne samo u liječenju upala, već i kod drugih stanja. Znanstvenici su zaključili da ružmarin treba smatrati alternativnom terapijom za liječenje upala, boli, tjeskobe i poremećaja pamćenja. Međutim, budući da se istraživanja dostupna u ovom području često provode na životinjama, postoji potreba za više kliničkih studija prije nego što možemo ekstrapolirati rezultate na ljude.

Slično tome, raniji pregled istraživao je spojeve prisutne u ružmarinu i njihove učinke na različita bolesna stanja. Istraživači su otkrili da glavni fitospojevi koji nude pozitivne zdravstvene prednosti uključuju: kavenu kiselinu, karnoznu kiselinu, klorogensku kiselinu, monomernu kiselinu, oleanolnu kiselinu, rozmarinsku kiselinu, ursolnu kiselinu, alfa-pinen, kamfor, karnozol, eukaliptol, rozmadijal i rozmanol. To podupire nalaze o ružmarinskoj kiselini i karnozinskoj kiselini iz drugih istraživanja i nudi nova područja istraživanja za buduće studije. Iako postoji potreba za daljnjim istraživanjem ove teme, znanstvenici su zaključili da ružmarin i ekstrakt ili ulje ružmarina predstavljaju biljni proizvod koji se može koristiti za kontrolu raznih upalnih bolesti. Kao i uvijek, razgovarajte sa svojim zdravstvenim timom kako biste vidjeli što je najbolje za vas prije nego što isprobate nešto novo.

Novija istraživanja istražila su ružmarinsku kiselinu i njezinu upotrebu u prevenciji i liječenju raka zbog svojih antioksidativnih svojstava. Antioksidansi pomažu u oslobađanju vašeg tijela od slobodnih radikala, koji s vremenom mogu uzrokovati oštećenje stanica i pogoršati tumore. Znanstvenici su zaključili da se ružmarinska kiselina treba razmotriti kao dodatni tretman u prevenciji raka budući da podaci pokazuju da ružmarinska kiselina ne samo da smanjuje kroničnu upalu, već i oksidativni stres i rast tumora.

Budući da je većina ovih istraživanja provedena na životinjama, važno je uzeti u obzir sigurnost za ljude i koliko je znanosti dosad dostupno o ovoj temi. Recenzija iz 2021. pokazala je da se i ekstrakt ružmarina i eterično ulje ružmarina smatraju sigurnima i da mogu imati korisna nutritivna svojstva za pića koja su ocjenjivali. Dok su i ekstrakt i ulje ružmarina pokazali pozitivno antioksidativno djelovanje, ulje je pokazalo više djelovanja.

Uprava za hranu i lijekove smatra ružmarin sastojkom koji je općenito priznat kao siguran (GRAS) za ljudsku prehranu i upotrebu u proizvodima. Ipak, važno je razgovarati sa svojim zdravstvenim timom prije dodavanja novog suplementa ili ulja u vašu rutinu. Ali srećom, ne morate čekati s dodavanjem svježeg i sušenog ružmarina u svoj obrazac prehrane!

Savjeti za uključivanje ružmarina u obrazac zdrave prehrane

Ružmarin može biti ukusan dodatak zdravoj prehrani. Dok mnogi recepti zahtijevaju svježi ružmarin, Pankonin kaže da osušeni može biti dobra zamjena ako vam ponestane svježeg. Ona kaže: “Ako ne možete pronaći svježi ružmarin za recept, upotrijebite pravilo omjera 3 prema 1. Ako recept zahtijeva 3 žličice ili 1 žlicu svježe biljke, umjesto nje upotrijebite 1 žličicu osušene. Osušene biljke su obično snažnije od svježih.”

Ako ste tek upoznali ružmarin, razmotrite ove savjete kuhara Pankonina:

  • Dodajte ružmarin maslinovom ulju ili maslacu kako biste napravili umak ili namaz za kruh. Ili ga isprobajte u umaku poput našeg umaka od pečene cvjetače i oraha sa svježim ružmarinom.
  • Zamijenite ružmarin prilikom začinjavanja ili mariniranja. Ako koristite u marinadi ili sous videu, možete dodati nekoliko grančica. Ako ga koristite za začinjanje proteina poput mesa ili tofua, uklonite listove sa stabljike i grubo nasjeckajte. Pomiješajte nasjeckane listove ružmarina sa solju i paprom kako biste dobili ukusan nadjev, kao u našoj piletini s ružmarinom i slatkim krumpirom.
  • Prilikom pečenja povrće pospite ružmarinom. Povrće poput krumpira, pastrnjaka, repe i cvjetače možete začiniti uljem, solju, paprom i ružmarinom kako biste napravili ukusan prilog. Ove gljive s češnjakom i ružmarinom također su odličan dodatak vašem tanjuru.

Donja linija

Dodavanje začinskog bilja poput ružmarina u vaš obrazac prehrane može biti odlična opcija za poboljšanje vašeg zdravlja i smanjenje razine upale. Ne samo da se pokazalo da ružmarin ima protuupalna svojstva, on također pruža prekrasan miris i okus. Iako nema potrebe ponestajati i kupiti dodatak ulja ružmarina (još trebamo još istraživanja kako bismo potvrdili njegovu sigurnost), razmislite o jednostavnim načinima na koje možete uključiti svježi i sušeni ružmarin u svoju redovitu prehranu. Na primjer, jednostavan sendvič s jajima s ružmarinom, rajčicom i fetom može biti sjajan način da započnete dan.

Recommended Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)