Adumu Stoves: Predvodnik revolucije čistog kuhanja

Adumu Stoves: Predvodnik revolucije čistog kuhanja

U srcu Afrike, gdje prevladavaju tradicionalne metode kuhanja, pitanje čistog kuhanja predstavlja veliku zabrinutost, s posljedicama koje sežu daleko izvan kuhinje. Oslanjanje na kruta goriva iz biomase kao što su drvo, drveni ugljen i balega predstavlja značajne izazove za okoliš i ljudsko zdravlje.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, procjenjuje se da je oko 900 milijuna ljudi u podsaharskoj Africi pogođeno ovim problemom, što dovodi do približno 500.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog respiratornih bolesti uzrokovanih onečišćenjem zraka u zatvorenim prostorima.

Štoviše, Svjetska banka ističe nevjerojatan ekonomski danak, projicirajući da negativni učinci na zdravlje i šteta za okoliš povezana s tradicionalnim tehnikama kuhanja izazivaju troškove koji premašuju 30 milijardi dolara (3,8 bilijuna Shri) svake godine.

Kao odgovor na ovu goruću krizu, pojavila su se inovativna rješenja kao što su štednjaci Adumu, s ciljem pružanja čistih, održivih i pristupačnih sustava kuhanja koji mogu promijeniti živote i zaštititi okoliš.

Adumu Limited je pionir u dizajnu i distribuciji čistih, pouzdanih i pristupačnih institucionalnih peći na biodizel za ruralne i ekonomski ugrožene ustanove. Osnovali su ga Jeremiah Mabiria i Victor Wanjohi, ovaj inovativni pothvat spreman je revolucionirati institucionalne sustave kuhanja diljem Afrike s čistim rješenjima koja se pokreću biodizelom.

Pitanja okoliša

“Stvorili smo tvrtku vođenu misijom koja ima za cilj rješavanje hitnih pitanja zaštite okoliša dok podupire razvoj zajednice, zahvaljujući našem raznolikom obrazovanju i bogatom profesionalnom iskustvu”, objašnjava Mabiria.

Mabiria, iskusni menadžer, poduzetnik i zrakoplovac, donosi bogato međunarodno iskustvo u više od 15 godina u Adumu Stoves. Njegovo akademsko putovanje, koje uključuje diplome iz povijesti na kanadskom Union Collegeu i poslovne administracije na Sveučilištu Excelsior, obogaćeno je praktičnim uvidima stečenim u Sjevernoj Americi.

Nakon gotovo dva desetljeća provedena u inozemstvu, Mabiria se vratio u Keniju 2016. sa strastvenom predanošću korištenju svoje stručnosti za poticanje komercijalnog rasta i pružanje obuke vještina u svojoj ruralnoj zajednici.

Wanjohi, koji radi kao COO, vizionar je poduzetnik s diplomom zrakoplovnog inženjerstva na Tehničkom sveučilištu u Keniji. Njegovo veliko iskustvo u zrakoplovstvu izbrusilo je njegovu stručnost u mehaničkoj opremi, gorivima i motorima s unutarnjim izgaranjem. Wanjohijevo tehničko umijeće igra presudnu ulogu u oblikovanju i izvođenju Adumuovih sustava kuhanja, jamčeći njihovu učinkovitost i održivost.

“Adumu Stoves proizašli su iz kolektivne posvećenosti obnovljivoj energiji i predanosti rješavanju pitanja okoliša”, objašnjava Mabiria. “Naša je suradnja potekla iz Jasiri Talent Investor Programa, inicijative Allan & Gill Gray Philanthropies usmjerene na osnaživanje pojedinaca s velikim potencijalom da osmisliti rješenja za afričke izazove,” kaže on, dodajući da su kao stipendisti kohorte Simba iskoristili ovu platformu kako bi uskladili svoje interese i stručnost, oslanjajući se na svoje iskustvo u zrakoplovstvu koje im je omogućilo dragocjene uvide u procese izgaranja.

Inovativni koncept koji stoji iza peći Adumu leži u prilagodbi sustava za izgaranje biodizela, koji se obično koriste u kotlovima, za velike primjene u kuhanju u Africi. Baveći se ograničenjima infrastrukture i financijskih ograničenja, osnivači su nastojali ove vrhunske tehnologije učiniti pristupačnima i pristupačnima.

“Početni kapital smo nabavili iz programa Jasiri, koji nam je osigurao 300 000 Sh (3 000 USD) za istraživanje tržišta i 1 milijun Sh (10 000 USD) za izradu prototipa. Ovo financiranje olakšalo je razvoj i testiranje sustava kuhanja u stvarnom okruženju,” kaže on.

Mabiria naglašava da je njihov primarni cilj razviti ekološki prihvatljiva i održiva rješenja za kuhanje prilagođena afričkim institucijama. Ovi sustavi koriste biodizel kao izvor energije, nudeći opciju obnovljive energije koja ne samo da smanjuje utjecaj na okoliš, već se također pokazuje isplativom.

Motivacija iza ovog pothvata je dvojaka: pružiti pristupačnu alternativu tradicionalnom drvu za ogrjev i pridonijeti globalnoj borbi protiv klimatskih promjena promicanjem čišćih metoda kuhanja.

“Proizvodnja Adumuovih sustava za kuhanje uključuje mukotrpan proces nabave komponenti od raznih partnera. Sustavi za izgaranje nabavljaju se od švedskog proizvodnog partnera, dok se elektroničke komponente i solarni sustavi nabavljaju od kineskog partnera. Lokalno nabavljamo obloge od nehrđajućeg čelika, vodovodne instalacije i spremnike za gorivo,” kaže, dodajući da za biodizel Adumu surađuje s lokalnim dobavljačima koji proizvode gorivo od ulja sjemenki pamuka, jatrofe i otpadnog jestivog ulja.

Adumu Stoves prvenstveno cilja škole koje traže čistu alternativu drvu za ogrjev. Njihov asortiman proizvoda uključuje sustave za kuhanje s loncima veličine od 100 litara do 1000 litara, pogonjeni biodizelom. Osim toga, ovi sustavi uključuju solarne panele i baterije za paljenje, a višak proizvedene električne energije koristi se za rasvjetu, hlađenje, pumpe za vodu i internetsku povezanost unutar škola.

Ovaj holistički pristup ne samo da se bavi potrebama kuhanja, već također podržava druge bitne funkcije institucija.

Prema Mabiriji, prodor na konkurentno tržište institucionalnih sustava kuhanja zahtijeva strateški i praktičan pristup.

“Uložili smo značajno vrijeme u pojedinačne angažmane s donositeljima odluka u institucijama potencijalnih klijenata. Osobno prikazivanje učinkovitosti i prednosti naših sustava pomoglo je u izgradnji povjerenja i vjerodostojnosti. Kako se priča o prednostima Adumuovih sustava za kuhanje proširila, preporuke su se počele povećavati, što je pomoglo prodoru na tržište,” kaže on.

Utjecaj Adumu Stovesa proteže se izvan granica institucija kojima služe. Pružajući čisto, održivo i pristupačno rješenje za kuhanje, oni se bave kritičnim ekološkim problemom – krčenjem šuma uzrokovanim oslanjanjem na ogrjevno drvo. To ne samo da pomaže u očuvanju drveća, već također smanjuje emisije ugljika i promiče zdraviji okoliš.

Iako Adumu Stoves tek treba osvojiti nijednu službenu nagradu, uspješno su implementirali svoje sustave u 10 institucija u sklopu devetomjesečnog pilota.

„Ovi sustavi su zabilježili više od 6000 sati rada bez problema, što je dokaz njihove pouzdanosti i učinkovitosti. Naše putovanje nije bilo bez izazova, uključujući snalaženje u regulatornom krajoliku i edukaciju potencijalnih klijenata o prednostima prelaska na sustave kuhanja na biodizelsko gorivo,” kaže on.

160 000 Shh

Trenutno je štednjak Adumu dostupan u maloprodaji po cijeni od 160 000 Shh. Osim toga, nude model najma gdje se svaka peć može iznajmiti za 15 000 Shh mjesečno, što uključuje usluge održavanja.

“Naše partnerstvo sa Startup Savanna bilo je neizmjerno korisno za naš pothvat. Odigrali su ključnu ulogu u povećanju naše vidljivosti među kupcima i investitorima. Nadalje, njihovi programi mentorstva i mogućnosti umrežavanja bili su ključni u našem putu rasta i razvoja,” kaže Mabiria.

Adumu Stoves je postavio ambiciozne ciljeve, tijekom sljedećih pet godina, tvrtka ima za cilj osvojiti 10 posto lokalnog tržišta, što znači da će poslovati u približno 10.000 škola diljem Kenije. Kako bi to postigli, planiraju uspostaviti robusnu proizvodnu i montažnu liniju s proizvodnim kapacitetom od 3.500 peći mjesečno.

Očekuje se da će ovo proširenje značajno smanjiti 1,1 milijun hektara drveća koje se godišnje koristi za školske obroke u Keniji, prema Svjetskom institutu za resurse.

Budućnost izgleda svijetla za Adumu Stoves i pokret za čisto kuhanje u Africi. Uz rastuću svijest o zdravstvenim i ekološkim prednostima čistog kuhanja, zajedno s napretkom tehnologije i povećanim ulaganjima u održivi razvoj, tvrtka je spremna ostvariti još veći utjecaj u godinama koje dolaze.

“Naš krajnji cilj je stvoriti svijet u kojem je čisto kuhanje norma, a ne iznimka, gdje Afrika ima pristup pristupačnim i održivim rješenjima za kuhanje, što trajno utječe na okoliš i društvo. Radimo na tome dok se pripremamo za potpuno komercijalno lansiranje, nastavimo širiti naš doseg i povećavamo naše poslovanje”, zaključuje.

Recommended Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)