Cjepiva i savjeti o prehrani za žene u borbi protiv lupusa, artritisa

Cjepiva i savjeti o prehrani za žene u borbi protiv lupusa, artritisa

Predmonsunski pljusak zahvatio je Fort 13. lipnja. Slika/Sameer Markande

Kako monsuni jačaju na indijskom potkontinentu, medicinski stručnjaci upozoravaju da su žene izložene povećanom riziku od razvoja autoimune bolesti. Porast je povezan s povećanom vlagom, vlagom i padom atmosferskog tlaka u zraku koji se razvija u ovo doba godine.

Bacajući svjetlo na različite autoimune bolesti, dr. Pratima Thamke, konzultant opstetričar i ginekolog koji radi u Motherhood Hospital, Mumbai, obavještava da, “Žene imaju veću vjerojatnost da će razviti bolesti kao što su reumatoidni artritis, multipla skleroza, sklerodermija, psorijatični artritis, lupus i bolesti štitnjače tijekom sezone monsuna.”

Uspomena na Majčin dan: moda za trudnice Alia Bhatt, Kareena Kapoors

Autoimune bolesti nastaju kada imunološki sustav napadne tkiva nečijeg tijela. Studije (navedite koje) pokazuju da ovo stanje pogađa otprilike 8 posto ljudi diljem svijeta, od čega su 78 posto žene. Ali zašto baš žene, pitamo se?

Kao odgovor, dr. Rajeev Gupta, direktor interne medicine u bolnici CK Birla u Delhiju, kaže: “Žene doživljavaju značajne hormonalne fluktuacije tijekom svog života, osobito tijekom puberteta, trudnoće i menopauze. Ove promjene, posebno u razinama estrogena, utječu na imunološki sustav i čine žene osjetljivijima na pogrešno napadanje njihovih zdravih tkiva (autoimunost).”

S fokusom na veći rizik žena od autoimunih bolesti, zdravstveni stručnjaci daju uvid u uobičajena stanja, njihove simptome i kako ih riješiti.

Uobičajene autoimune bolesti kojima su žene sklone:

Reumatoidni artritis (RA)
Obilježeno trajnom boli u zglobovima, oticanjem i ukočenošću, osobito u šakama, zapešćima i koljenima, ovo stanje je potaknuto napadom imunološkog sustava na sinoviju, sluznicu membrane koja okružuje zglobove, često pod utjecajem genetskih i okolišnih čimbenika.

Sistemski eritematozni lupus (SLE)
Simptomi ovog stanja uključuju umor, bolove u zglobovima, kožne osipe i groznicu. Također utječe na organe poput bubrega i srca. Uzroci uključuju napad na zdrava tkiva od strane imunološkog sustava, pod utjecajem genetske predispozicije, hormonalnih promjena i okidača iz okoliša poput sunčeve svjetlosti.

Hashimotov tireoiditis
Ovo stanje pokazuje simptome kao što su umor, debljanje, osjetljivost na hladnoću i depresiju zbog slabog rada štitnjače. Kada imunološki sustav napada štitnjaču, to dovodi do hipotireoze; pogoršavajući ovu bolest.

multipla skleroza (MS)
Znakovi ove bolesti uključuju utrnulost, slabost, probleme s ravnotežom i vidom zbog oštećenja živaca. To se obično pokreće kada imunološki sustav napadne mijelinsku ovojnicu koja štiti živčana vlakna, što je vjerojatno uzrokovano genetskom osjetljivošću i čimbenicima iz okoliša poput virusnih infekcija.

Psorijaza
Vrlo često stanje obilježeno crvenim, ljuskavim mrljama na koži koje mogu svrbjeti ili biti bolne, često na laktovima, koljenima i tjemenu. Aktivira se kada disfunkcija imunološkog sustava uzrokuje brzu proizvodnju stanica kože.

Gušavost
Simptomi ovog stanja uključuju gubitak težine, ubrzan rad srca, razdražljivost i izbuljene oči zbog pretjeranog rada štitnjače. Ono što uzrokuje to je kada imunološki sustav proizvodi antitijela koja stimuliraju štitnjaču da proizvodi prekomjerne količine hormona.

Sjogrenov sindrom
Obilježena suhim očima i ustima, bolovima u zglobovima i umorom, često povezana s drugim autoimunim bolestima poput RA. U tom stanju, imunološki sustav napada žlijezde koje proizvode vlagu.

Također pročitajte: Respiratorne infekcije, svinjska gripa, denga groznica, malarija u porastu s početkom monsuna

Cjepivo za prevenciju autoimunih bolesti

Tijekom sezone monsuna, visoka vlažnost i stajaća voda povećavaju šanse za dobivanje infekcija. Ključno je razmotriti cijepljenja koja pomažu u sprječavanju uobičajenih bolesti povezanih s monsunom. Evo nekih cjepiva koja preporučuje dr. Puneet Mashru, koji radi kao konzultant-reumatolog u bolnici Sir HN Reliance Foundation:

Cjepivo protiv gripe
Gripa može biti teža za osobe s autoimunim bolestima. Za zaštitu od sezonske gripe preporučuju se godišnja cjepiva protiv gripe.

Cjepivo protiv pneumokoka
Upala pluća je značajan rizik tijekom monsuna. Cjepivo protiv pneumokoka pomaže u sprječavanju infekcija uzrokovanih bakterijom Streptococcus pneumoniae.

Cjepiva protiv hepatitisa A i B:
Hepatitisom A i B se može dobiti putem kontaminirane vode ili hrane, što je češće za vrijeme monsuna. Cijepljenje pomaže u zaštiti od ovih virusnih infekcija.

Cjepivo protiv tifusa:
Trbušni tifus je rizik zbog bakterija koje se prenose vodom. Preporučuju se cjepiva protiv tifusa, posebno u područjima gdje tifus prevladava.

Cjepivo protiv kolere:
U područjima sklona izbijanju kolere, ovo cjepivo može pomoći u sprječavanju infekcije uzrokovane kontaminiranom vodom.

Dijetetski savjeti za izlječenje od autoimunih bolesti

Hrana za jelo:

Biljke poput češnjaka, ashwagandhe, koprive, reishi gljiva imaju protuupalna svojstva
Ostala protuupalna hrana uključuje lisnato povrće, šareno voće, đumbir, kurkumu, orašaste plodove, chia sjemenke
Voće i povrće bogato esencijalnim vitaminima i mineralima
Cjelovite žitarice, zob, voće i povrće bogati su vlaknima
Nemasni proteini: piletina, grčki jogurt, riba, mahunarke, grah, leća

Dodatni savjeti:
Držite se prirodnih šećera koji se nalaze u voću i izbjegavajte proizvode s dodatkom šećera.
Vaša crijeva napreduju uz prehranu bogatu povrćem i voćem.
Nadopunite svoju prehranu proteinima i nerafiniranim uljima poput onih iz orašastih plodova, sjemenki, avokada i maslinova ulja.
Hrana poput kiselog kupusa, kimchija, kombuche i jogurta (ako je tolerantna na mliječne proizvode) podržava zdravlje crijeva.
Izbacite hranu koja uzrokuje neželjene reakcije, poput glutena ili mliječnih proizvoda, na temelju laboratorijskih testova ako je potrebno.

Zašto se autoimune bolesti pogoršavaju tijekom monsuna?
Thamke obavještava da povećana vlažnost stvara pogodno okruženje za širenje bakterija, virusa i gljivica, za koje je poznato da pokreću autoimune reakcije. Nadalje, za pojedince s autoimunim bolestima, zaraza ovim mikroorganizmima može dovesti do pojačane imunološke aktivnosti i naknadnih pogoršanja.

Tjelesni imunološki sustav, koji je već sklon pogrešnom identificiranju i napadu na svoja tkiva, može postati dodatno poremećen u radu s vanjskim patogenima. Ovo pojačano stanje imunološke aktivnosti može rezultirati pogoršanjem simptoma autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus i psorijaza.

Osim toga, pad atmosferskog tlaka tijekom sezone monsuna može utjecati na fiziološke procese u tijelu. Niži tlak može dovesti do oticanja zglobova i pojačane boli, što je posebno problematično za osobe s autoimunim stanjima koja utječu na zglobove, poput reumatoidnog artritisa.

Također, tijekom monsuna često dolazi do nedostatka sunčeve svjetlosti nedostatak vitamina D. Nedostatak vitamina D potencijalno je povezan s raznim autoimunim bolestima, dodaje ona.

Kada netko s autoimunom bolešću doživi pogoršanje, može uočiti simptome poput ukočenosti i natečenosti zglobova, osjećaja neuobičajenog umora, niske razine energije, osipa i crvenila kože te probavnih problema poput proljeva, bolova u trbuhu i mučnine.

Za upravljanje ovim simptomima treba birati tkanine za odjeću koje pružaju toplinu kako bi zaštitili zglobove od hladnog vremena tijekom sezone monsuna. Za učinkovito suzbijanje ovih simptoma postaje neophodno održavati higijenu, jesti dobro uravnoteženu hranu s esencijalnim nutrijentima i smanjiti stres. Nemojte zanemariti ove simptome i odmah se obratite liječniku za stručne upute i prilagođeno liječenje.

Tretmani za borbu protiv autoimunih bolesti
Gupta dijeli da su tretmani za autoimune bolesti višestruki, s ciljem upravljanja simptomima, kontrole imunološkog odgovora i poboljšanja kvalitete života pacijenata.

Lijekovi obično čine okosnicu strategija liječenja. Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) i kortikosteroidi često se propisuju za smanjenje upale i boli. Antireumatski lijekovi koji modificiraju bolest (DMARD) koriste se za usporavanje napredovanja bolesti poput reumatoidnog artritisa i lupusa.

Biološki agensi ciljano djeluju na specifične komponente imunološkog sustava i posebno su učinkoviti u slučajevima kada tradicionalni lijekovi zakažu. Ovi lijekovi uključuju inhibitore faktora nekroze tumora (TNF) i inhibitore interleukina, koji su revolucionirali ishode liječenja mnogih autoimunih stanja.

Uz farmakološke tretmane, promjene načina života i potporne terapije igraju ključnu ulogu u upravljanju autoimunim bolestima. Redovita tjelovježba i uravnotežena prehrana mogu pomoći smanjiti upalu i poboljšati cjelokupno zdravlje. Fizikalna terapija se često preporučuje za održavanje fleksibilnosti i snage zglobova, posebno za stanja kao što su multipla skleroza i reumatoidni artritis.

U nekim slučajevima pacijenti mogu imati koristi od alternativnih terapija poput akupunkture i dodataka prehrani, iako njima treba pristupiti s oprezom i pod liječničkim nadzorom.

Osigurajte dovoljno sunčeve svjetlosti i vitamina D tijekom monsuna
Thamke preporučuje da provodite više vremena na otvorenom, posebno ujutro kada sunce nije previše oštro, što može osigurati dovoljno vitamina D. Tijekom monsuna postaje rijetkost vidjeti sunčevu svjetlost zbog tmurnih temperatura. Za učinkovite rezultate možete povećati unos vitamina D jedući hranu bogatu vitaminima. To uključuje hranu bogatu vitaminima poput gljiva, zelenog lisnatog povrća, sira i mliječnih proizvoda poput mlijeka, jogurta i sira.

Odricanje: Ove informacije ne zamjenjuju profesionalni medicinski savjet. Posavjetujte se s kvalificiranim stručnjakom ili svojim liječnikom za personalizirane upute.

Recommended Articles

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)